
Dit gerecht was onlangs de weekhap van restaurant Tilia in Etten-Leur. Deze heerlijk smeuïge en smaakvolle moussaka was er een waarvan we konden blijven eten! Het recept wilde chefkok Carlo delen, dus nu kun je dit heerlijke gerecht ook zelf maken.
500g lamsgehakt
10g tomatenpuree
2 rode paprika’s
1 courgette in plakken van 0,5 cm
1 aubergine in plakken van 0,5 cm
300g geschilde aardappel in dunne plakken gesneden
2 artisjokken
1 citroen
20g verse oregano
1 dl room
1 ei
3 teentjes knoflook
zout en peper
Voor de saus:
30g bloem
20g boter
3 dl melk
200g zachte Bettine kaas naturel
zout en peper
vuurvaste schaal
grillpan
Dit gerecht was onlangs de weekhap van restaurant Tilia in Etten-Leur. Deze heerlijk smeuïge en smaakvolle moussaka was er een waarvan we konden blijven eten! Het recept wilde chefkok Carlo delen, dus nu kun je dit heerlijke gerecht ook zelf maken.
Bestrooi eerst de aubergines met zout om verkleuring te voorkomen en laat een half uur staan.
Kook de artisjokken af in een pan met water en zout en een schijfje citroen tot ze gaar zijn (doe dit zoals je ook de gaarheid van aardappelen checkt).
Smoor het gehakt gaar met gehakte oregano, zout, peper en tomatenpuree.
Grill de courgetteplakken.
Dep de aubergineplakken droog met keukenpapier en grill deze ook.
Snijd de paprika in vieren, verwijder de steel en het zaad en grill ook de paprikastukken gaar.
Maak de artisjokken schoon (bladeren, baard en steel verwijderen).
Maak een liaison door de room met de dooier, fijn gehakte knoflook, zout en peper met een klopper goed door elkaar te mengen.
Maak een bechamelsaus door eerst de boter smelten, dan bloem toe te voegen en dit 2 minuten door laten garen. Blus af met de melk en blokjes geitenkaas.
Laat de bechamelsaus doorkoken tot een mooie dikke saus en breng dan op smaak met zout en peper.
Opbouwen van de moussaka:
Leg in een beboterde vuurvaste schaal eerst de plakken rauwe aardappel en sprenkel hierover een beetje liaison.
Dan het gehakt, de aubergines, paprika, artisjokkenbodems en courgetteplakken met daartussen iedere keer een beetje liaison.
Schenk als laatste de bechamelsaus erover en dek de schaal af met aluminiumfolie.
Laat het gerecht een uur in de oven van 160°C garen, verwijder hierna de folie en laat het dan nog 15 minuten doorgaren.
Tip: bekleed de slede eerst met bakpapier zodat het gerecht -eenmaal gaar en afgekoeld- makkelijk uit de schaal gehaald kan worden. Zo kun je er mooie stukken van snijden. Je kunt het gerecht natuurlijk ook in de schaal opdienen.