geroosterde bloemkool met Bettine geitenkaas

bereidingstijd

90 minuten

ingrediënten

voor 1 geroosterde bloemkool:

1 bloemkool 
125 g Bettine geitenkaasspread naturel of kruiden
0,5 tl mosterdzaad
1 tl korianderzaat
1 tl komijnzaad
1 teentje knoflook
0,5 tl grof zeezout
3 cm verse gember
1 limoen
7,5 g verse koriander
0,5 tl chilipoeder
1 tl kurkuma

keukenspullen

vijzel

bereiden

Bloemkool.. toch een beetje een ondergewaardeerde groente als je het ons vraagt. 
De meesten van ons zijn opgegroeid met bloemkool klaargemaakt op de ouderwetse Hollandse manier. Gekookt, beetje nootmuskaat erover en dan een of ander vaag kaassausje die het geheel afmaakte. Vooral van dat 'bijzondere' sausje werden wij niet blij en gelukkig eten we hem dan ook niet meer op die manier. Gekookt met aardappels en een goede bal gehakt, daar worden we dan weer wél blij van. 

Toch wijken we in dit recept af van de gekookte versie en gaan we de bloemkool in zijn geheel roosteren. De bloemkool krijgt een prachtige kleur, behoudt een heerlijke bite en deze geroosterde bloemkool is natuurlijk erg leuk om in zijn geheel te presenteren als je thuis een etentje geeft. Alhoewel je er natuurlijk ook lekker met zijn tweetjes van kan genieten, lekker met een sappige gehaktbal en eventueel wat aardappeltjes. Wij zijn benieuwd of hij jou net zo goed gesmaakt heeft als ons!
 

Verwarm de oven voor op 180 ˚C en bedek een bakplaat met bakpapier. 
Snij de groene bladeren van de bloemkool en was de bloemkool goed af onder de kraan en laat uitdruppen op een schone theedoek. Verwijder de steelaanzet zodat de bloemkool goed blijft liggen. Rooster het mosterdzaad en komijnzaad 2 minuten in een pan op middelhoog vuur. Voeg het mosterdzaad en het komijnzaad samen met het teentje knoflook en het zeezout in een vijzel en maal dit tot een pasta.

Schil en rasp de gember. Halveer de limoen, pers een helft uit en snijd de rest in parten. 
Ontdoe de koriander van de blaadjes en snij de stelen heel fijn. De blaadjes apart bewaren. Meng in een grote kom de specerijenpasta, gemberrasp, korianderstelen, chilipoeder, kurkuma en het limoensap door de geitenkaasspread en proef of de marinade op smaak is. 
Dep vervolgens de bovenkant van de bloemkool door de marinade en masseer met je handen de overige marinade goed over en tussen de bloemkoolroosjes. Leg zodra de marinade goed verdeeld is over de bloemkoolroosjes het geheel met de roosjes naar boven in het midden van de oven.

Rooster in het midden van de oven in ongeveer 60 minuten gaar of tot de bloemkool zacht is. De bloemkool is gaar wanneer de bovenkant wat donkerder gekleurd is. Garneer het geheel met de korianderblaadjes en serveer met de partjes limoen. 
 

Gratis Geitenkaas recepten-boekje