baklava met bettine geitenkaas

aantal personen

8 personen Serves 8

bereidingstijd

90 minuten PT90M

ingrediënten

50 g pistachenoten
50 g blanke amandelen
75 g honing
1 tl gemalen kardemom (optioneel)
8 vellen filodeeg, ontdooid (houd het deeg zacht onder een vochtige theedoek)
80 g boter, gesmolten
Bettine geitenkaas bolletjes
75 g dadels
siroop
50 g suiker
3 druppels rozenwater(optioneel) (naar smaak)
50 ml water

keukenspullen

bereiden

Ik ben dol op vakantie, maar oh wat gaat het altijd snel voorbij! Daarom probeer ik tegenwoordig heel veel voorpret te hebben, totdat ik daadwerkelijk moet gaan pakken, want dan breekt de chaos en frustratie uit. Op die momenten vraag ik me altijd af waarom we zo nodig weg moeten. Maar als we eenmaal arriveren, voel ik me direct heerlijk met de warme, geruststellende zonnestralen die op mijn gezicht stralen. En terwijl mijn lijf zich begint te ontspannen , besef ik dat ik van vakantie hou en eigenlijk nooit, maar dan ook nooit meer naar huis wil.
Een van mijn favoriete vakantieplekken is Samos. Bijna alle Griekse eilandjes zijn leuk, maar Samos heeft voor mij een speciaal plaatsje weten te veroveren. Ik vind het eiland sfeervol, de mensen enorm vriendelijk en het eten goddelijk (mits je naar de juiste tentjes gaat). Waar we iedere avond het diner mee afsloten waren enorme, overheerlijke, zoete plakken Baklava.

Om in zonnige sferen te geraken, hebben wij een recept voor je samengesteld van Baklava met een bijzondere twist, we hebben namelijk geitenkaas toegevoegd. Als ik het eet, proef ik het heerlijk Griekenland erin terug met daaraan een vleugje Hollandse nuchterheid toegevoegd…
Fijn dat ik in Nederland woon.. soort van… maar als ik naar buiten kijk en de stromende regen zie, denk ik dat ik toch maar snel weer een vakantie boek naar Samos…

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Rooster de pistache- en amandelnoten in een droge koekenpan tot dat deze goudbruin van kleur zijn. Wanneer de noten afgekoeld zijn, hak je deze in fijne stukjes. 
Snijd de dadels in kleine stukjes en smelt ondertussen de boter.
Mix de noten met de steviala honing, de kardemon, de bolletjes geitenkaas en de dadels in een food processor of blender. 
Leg een vel filodeeg met de lange zijde naar je toe en bestrijk deze met gesmolten boter (zorg er voor dat de vellen filodeeg vervolgens weer bedekt blijven door de vochtige theedoek, dit voorkomt scheuren). Verdeel aan de onderkant in het midden 1 eetlepel van de vulling. Vouw de rechter- en linkerzijkant over de vulling en rol het deeg op tot een loempia. Leg het rolletje op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk het rolletje met de gesmolten boter. Maak zo nog 7 rolletjes. Bak de rolletjes in circa 10-12 minuten in het midden van de oven goudbruin.

 

deze bettine producten heb je nodig

Gratis Geitenkaas recepten-boekje