salade met bieten, vijgen, granaatappel en bettine geitenkaas

bereidingstijd

40 minuten

ingrediënten

Ingrediënten voor 4 personen:
2 rauwe rode bieten
4 rauwe chioggiabieten* / gewone bieten wanneer chioggia niet verkrijgbaar is
4 groene verse vijgen
125 gram Bettine geitenkaas bolletjes naturel
1 granaatappel
50 g rucolacress
15 gram verse peterselie
4 theelepels rode wijnazijn (voeg dit op gevoel toe)
1 el honing
125 ml olijfolie
Extra benodigdheden:
mandoline of scherp mes voor het snijden van de bietjes
 

keukenspullen

bereiden

Met kerst staan er op tafel ook diverse feestelijke bijgerechtjes. Naast aardappeltjes is het ook fijn om gezonde en kleurrijke groenten op de feestelijk gedekte tafel te zetten. 
Deze bietensalade behoort absoluut tot een van onze favorieten. Bietjes zijn voedzaam, zitten boordevol vitaminen, zuiveren ons lichaam en houden bovendien de spijsvertering op gang en dat is een mooie bonus tijdens het kerstdiner.   
 

Schaaf de rode bieten op een mandoline of snijd ze in dunne plakjes met een mes. 
Voeg de rode wijnazijn en de honing bij elkaar, proef goed en pas de dosering aan waar nodig totdat je een zoet frisse smaak verkregen hebt. Voeg peper en zout toe. 
Voeg de bieten toe aan het mengsel, schep om en laat vervolgens een half uur marineren.

Schaaf intussen ook de chioggiabieten op een mandoline of snijd dunne plakjes met een scherp mes.

Laat de rode bieten uitlekken en vang de vinaigrette van de rode wijnazijn en honing op. 
Snijd vervolgens de vijgen in vier partjes en schik ze samen met de chioggiabieten en de Bettine geitenkaas op een schaal. Verwijder de pitjes uit de granaatappel en strooi deze samen met de ruculacress over de salade. Klop de olie door de vinaigrette en sprenkel deze over de salade.

*Chioggabieten zijn Italiaanse, gestreepte bieten. Bestel ze bij de groenteboer of gebruik anders gewone rode bieten.
 

deze bettine producten heb je nodig

Gratis Geitenkaas recepten-boekje